Wysokie żelazo może zwiększać apetyt

25 sierpnia 2015, 11:06

Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.



Jedzenie w biegu zwiększa ryzyko przyszłego przejadania

21 sierpnia 2015, 11:46

Odchudzający się, którzy jedzą w biegu, zwiększają spożycie pokarmów później w ciągu dnia, co grozi dalszym przyrostem wagi.


Pomidory mogą jednak wyzwalać ataki dny moczanowej?

21 sierpnia 2015, 06:38

Pacjentów z dną moczanową, którzy uważają, że pomidory wywołują u nich ataki choroby, ucieszy wiadomość, że naukowcy z Uniwersytetu Otago znaleźli biologiczne wskazówki na potwierdzenie tej tezy.


Chilli nowym lekiem na otyłość?

19 sierpnia 2015, 09:27

Australijskie badania wykazały, że wysokotłuszczowa dieta niekorzystnie wpływa na zlokalizowane w żołądku receptory waniloidowe TRPV1 (kanały kationowe aktywowane przez temperaturę i kapsaicynę), które sygnalizują sytość.


Szkodliwe trans, neutralne nasycone?

12 sierpnia 2015, 11:49

Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2


Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji

6 sierpnia 2015, 10:18

Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.


Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości

3 sierpnia 2015, 09:04

Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.


HBI wskaże, co najlepiej pić

28 lipca 2015, 10:04

Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.


Nabiał zwiększa skuteczność probiotyków

20 lipca 2015, 13:07

Skuteczność probiotyków może zależeć od nośnika.


Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka

6 lipca 2015, 10:56

Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy